Ideea acestui articol mi-a venit mai demult. Mi-a venit în urma discuțiilor, părerilor pe care le tot auzeam în jur de la unii și de la alții. Oamenii ziceau așa: aș vrea și eu să fac trasee dar nu am timp; ce tare ești fiindcă știi să te organizezi; eu nu pot să mă trezesc așa devreme și să plec pe traseu etc.

În concluzie, m-am hotărât să mă adresez tuturor celor care cred că ieșitul în natură, mersul pe munte, este rezervat doar unei elite.

A, și încă ceva: eu nu sunt special, sunt doar un tip pentru care confortul personal poate trece oricând pe locul doi atunci când urmărește un scop. Dacă știu că vreau să obțin un lucru, pentru mine nu mai există somn, liniște, mâncare; devin o mașină.

Ce presupune organizarea unei ture de o zi sau de mai multe zile? 

Răspunsul este simplu: disciplină, organizare și ieșirea din zona de confort. Le voi explica pe rând.

Disciplina. Eu cred că se poate învăța; până la urmă nimeni nu se naște cu asta. De asemenea, devii disciplinat de-a lungul timpului, în urma unor evenimente (cazul meu).

De exemplu, până în adolescență și chiar mult timp dupa aceea, eu am fost văzut ca un tip nedisciplinat; și sunt sigur că așa eram, în multe situații. Nu îmi păsa de ordine, de lucrul într-un sistem organizat, de respectarea unor reguli pe care le respectau alții.

Cu timpul însă am înțeles că fără disciplină activezi într-un haos total. M-a ajutat foarte mult și faptul că am început să lucrez pentru mine iar atunci acest element a făcut parte din rutina mea zilnică.

Organizarea. Ehe, ăsta este dupa mine unul din punctele nevralgice în multe situații zilnice; este acel lucru cu care mulți nu vor să dea ochii, pe care mulți îl resping. Este totuși chestia care îți poate rezolva o grămadă de probleme. De asemenea, organizarea va duce inevitabil la al treilea element și anume…ieșirea din zona de confort. O să dau un singur exemplu în acest sens ca să vedeți cum se conectează cele două: ca să poți să faci traseul montan pe care ți l-ai propus trebuie să te trezești sâmbătă la 4 dimineața (asta este partea de organizare). Îți este însă mult prea lene, ești mult prea comod iar trezitul ăsta (ai ghicit) te-ar scoate din zona de confort.

Bineînțeles, vei începe să îți oferi diverse motive pentru care nu poți să te trezești la 4 și să ieși din zona de confort: toată săptămâna te-ai trezit devreme și nu ai chef să faci asta sâmbătă; vei merge altă dată la munte (de cele mai multe ori asta va rămâne doar la stadiul de dorință); și motive ar mai fi, destule.

Ce înseamnă sa te organizezi, concret, pentru o tură de o zi sau de mai multe zile?

Cel mai simplu ar fi să vă spun cum fac eu. Acum deja este rutină și nu mai am nevoie dar acum ceva ani de zile îmi notam pe o listă ce aveam de luat cu mine în tură (bocanci, rucsac, mâncare etc.).

NICIODATĂ nu las bagajul pe ultima sută de metri, nici noaptea târziu sau în creierii dimineții; bagajul îl fac întotdeauna cu o zi înainte tocmai ca să am timp să mă reorganizez în caz că îmi lipsește ceva. Deci cheia este să faci lucrurile DIN TIMP.

Cu o zi înainte îmi rulez din nou în minte tot planul: unde merg și ce traseu am de făcut, contacte din zonă (dacă e cazul), sun la SALVAMONT (dacă e cazul) și întreb de starea vremii, mă gândesc unde am surse de apă și locuri de adăpost în caz de Doamne Ferește, mă gândesc unde voi avea semnal la telefon, îmi fac un plan B.

Îmi stabilesc apoi ora la care trebuie să plec și îmi calculez cât fac până la destinație, luând în calcul evenimente neprevăzute (ex: trafic). De plecat plec întotdeauna devreme, asta înseamnă între 5 si 6 dimineața; sunt și cazuri în care pot pleca mai devreme, la 3-4 de exemplu (mai ales iarna, când ziua e scurta).

În ultima excursie copiii m-au întrebat dacă putem pleca mai târziu din Bucuresti (adică 8-9). Le-am spus că nu și le-am explicat și de ce; pe traseu trebuie plecat cât mai devreme pentru a avea toata ziua înainte. Dacă ai ziua înainte poți schimba planul în caz de evenimente neprevăzute; mai mult decât atât, dacă pleci devreme eviți traficul.

Dacă vorbim de o tură lungă, de o săptămână de exemplu, atunci îmi fac lista cu ce am de luat cu câteva săptămâni înainte. În fiecare zi îmi notez pe listă câte ceva astfel încât șansele să uit ceva acasă devin extrem de mici; încă o dată, cheia este să faci lucrurile DIN TIMP, puțin câte puțin. Dacă nu faci lucrurile din timp intri în criză (de timp, normal) și ajungi să dai rateuri; as simple as ABC.

Ieșirea din zona de confort. După cum ziceam mai sus organizarea te va scoate din zona de confort. Păi în loc să stai pe facebook și să dai scroll și swipe aiurea, sau să bei o cafea, trebuie să îți faci bagajele. Nu îți vine să faci asta, nu ai nici un chef, dar trebuie să faci un efort și să te scoți din zona ta și să iei taurul de coarne; știu că e neplăcut însă depinde ce rezultate vrei să obții.

Trezitul de dimineață is a bitch, știu; mă rog, vorba vine că știu fiindcă eu sunt foarte matinal și mă pot trezi la orice oră. Pentru mine somnul înseamnă câteva ore pe noapte și apoi…action! Dar da, dacă ieși din zona de confort și alegi să te trezești devreme, vei merge la munte și s-ar putea să ai parte de chestii chiar mișto acolo.

Tot legat de zona de confort, sunt sigur că veți spune că nu puteți face traseul X, că e prea frig și nu vreți să vă încumetați, că e prea mult de urcat, că e prea cald etc. Cele enumerate mai devreme vă vor scoate din zona de confort, clar; va trebui însă să vă luptați cu voi înșivă și să treceți peste aceste bariere.

Pe scurt, dacă este frig te îmbraci (ți-ai pregătit din timp hainele așa că nu trebuie decât să le pui pe tine).

E prea mult de urcat? Păi na, nimeni nu a zis că munții sunt plați.

E prea cald? Aici e mai simplu: dă jos de pe tine 😁.

Acum că am explicat cum e cu disciplina, organizarea și ieșitul din zona de confort, ce ziceți? Veniți la munte? 😉